Jocuri Noi

Ubuntu Windows installer

Scris de Caesar
Marţi, 26 August 2008 17:49
ubuntu.jpg  Probabil că o foarte mică parte din cititorii Gamebase sunt familiarizaţi cu distribuţiile Linux, un sistem de operare destul de neinteresant pentru gamerii înrăiţi. De multe ori însă utilizatorii obişnuiţi cu Windowsul ezită să încerce un OS nou, mai ales unul care are nevoie de un alt sistem de partiţionare a hard discului.

  Varianta dual-boot este oarecum la îndemână dar şi pentru aceasta aveţi nevoie de repartiţionare eventual, de reinstalarea Windows-ului. Frica de a nu pierde fişiere importante este destul de mare, mai ales la cei care nu prea pun mare preţ pe domeniile software-hardware şi care folosesc PC-ul doar pentru aplicaţii office. Ei bine, soluţiile ideale pentru curioşi ar fi folosirea unui LveCD cu o distribuţie linux sau, de ceva vreme încoace, folosirea unui installer de windows care să conţină o astfel de distribuţie.

  Deşi cei de la Debian au venit primii cu ideea unui installer, vă recomandăm Ubuntu, o distribuţie Linux considerată de unii ca fiind cea mai user friendly dintre distribuţii. Este un sistem de operare complet, gratuit care, cu siguranţă îi va face curioşi pe cei care încă nu l-au testat. Fiind un program instalabil, utilizatorul nu pierde date, nu are de lucru cu partiţiile şi va putea reveni oricând la batrânul Windows. Mai mult, MBR-ul rămâne neschimbat şi, nu aveţi decât să salvaţi fişierul boot.ini pentr a-l înlocui atunci când renunţaţi la Ubuntu. Kitul de instalare are doar 1,5 MB, restul fişierelor fiind descărcate de pe Internet.

  Deşi Linuxul are nevoie de două partiţii pentru a rula, root şi swap, installerul cu pricina va crea o singură imaginea sistemului de operare pe care o va depozita pe hard disc şi care va funcţiona asemenni unui drive virtual.

Programul poate fi descărcat de la http://wubi-installer.org şi vă oferă opţiunea de a alege între cele mai importante 3 sisteme de operare ale producătorului, Ubuntu, Kubuntu şi Xubuntu, sisteme ce se folosesc de mediile Gnome, Kde respectiv Xfce. Pentru calculatoarele mai putin dotate tehnic, vă recomandăm utilizarea Gnome sau, Xfce.


ubuntu1.jpg

 

You need to login or register to post comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)