Jocuri Noi

Primul disc Blu-ray inscriptibil la 4x

Scris de Serj
Duminică, 16 Septembrie 2007 02:22

blu ray.jpg

  Panasonic a anunţat în urmă cu câteva zile, introducerea pe piaţa mondială a disc-ului Blu-Ray inscriptibil (BD-R). Disc-urile vor fi disponibile la capacităţi de 25GB şi 50 GB.

 

   

 

Viteza de scriere specifică va fi de 4x ceea ce înseamnă o rată de transfer de maxim 144 Mbps ce va permite copierea unui GB într-un minut. Viteza este mult mai mare in comparatie cu cea a unui DVD care transferă 1 GB in aproximativ 6 minute.


BD-R.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Blu-ray reprezintă urmatoarea generatie de discuri optice, numele venind de la faptul ca citirea si scrierea se face printr-o raza laser de culoare albastru-violet. Playerele si unitatile de citire/scriere sunt deocamdata destul de scumpe, pretul unui player depasind 300$. De menţionat este că unitate de citire Blu-ray va putea citi si CD-uri si DVD-uri. Piaţa acestora este insă destul de slabă, in România prea puţina lume îşi cam permite aşa ceva. În România singurul producător care comercializează playere Blu-ray şi discuri este Sony, in special pentru filme High Definition . In SUA şi Canada piaţa este mai dezvoltata, numărul producătorilor fiind mai mare. Dintre ei amintim : Apple, Dell, HP, LG, Samsung.

 

You need to login or register to post comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)