Jocuri Noi

Nvidia GeForce GTX 295 dual-GPU

Scris de Serj
Marţi, 13 Ianuarie 2009 15:55
gfdual-gpu.jpg  Concurenţa acerbă dintre cei doi mari producători de procesoare grafice, Nvidia şi Ati ne-au reţinut atenţia pe tot parcursul anului 2008. Prinşi oarecum cu garda jos de noua linie de procesoare grafice de înaltă performanţă lansate recent de Ati care nu numai că sunt mia bune dar au şi preţuri mai mici, cei de la Nvidia nu au stat mult pe gânduri.

  Au umblat mai întâi la preţurile procesoarelor din seria GTX. Ce a rezultat? Un joc de care pe care în ceea ce priveşte preţurile, cu rezultate nu neaparat pozitive pentru cele două companii cât pentru cumpărătorii din întreaga lume care s-au trezit şi cu banii în portmoneu şi cu sacii în căruţă.

  Dar pentru că lucrurile nu puteau continua astfel, în fine, au rezultat două plăci grafice de mare putere: mai întâi, Ati au pus laolaltă două plăci HD 4870 de 1 GB rezultând monstrul dual HD 4870 X2 care timp de câteva luni nu a avut rival. Lucrurile s-au schimbat însă, odată cu lansarea  Nvidia GeForce GTX 295 dual-GPU, un alt monstru care dispune de o memorie de 1792MB, corespondentul a două plăci GTX 260 puse la un loc. Un hibrid care, spre deosebire de HD 4870 X2 care este cosntruit din 2 plăci grafice de acelaşi tip, dispune de specificaţiile tehnice ale produselor GeForce GTX 260 cât şi GeForce GTX 280. Astfel, deşi
nvidia-geforce-gtx-295.jpg
    GeForce GTX 295 dispune de acelaşi nucleu, procesor şi frecvenţe precum cele ale GTX 260, arhitectura şi configuraţia nucleului este similară celei de pe GTX 280. Rezultatul? O placă video extrem de performantă şi de rapidă, capabilă (cel puţin teoretic) să se bată de la egal la egal şi chiar să surclaseze rivala Radeon HD 4870 X2.

  Cât priveşte preţurile, chiar dacă discutăm despre o placă video nouă, acestea sunt supuse unor continue modificări. Odată cu apariţia ei, era de aşteptat ca preţurile de pornire ale celor de la Ati să scadă brusc. Astfel, odată cu lansarea GeForce GTX 295 dual-GPU la preţuri în jur de 500 dolari, produsul similar Ati menţionat mai sus a coborât imediat sub 450 dolari. Lupta continuă, la doar câteva săptămâni de la lansarea GTX 295, preţurile coborând până în jur de 350 dolari.

 

You need to login or register to post comments.
Discuss this item on the forums. (0 posts)